Jeez, this year is going by so fast. It feels like yesterday that we were celebrating new years eve. This year I decided to try out monthly themes in order to pursue my goals this year.

The thing with goal setting is that they should be within your reach. You do it for yourself, it is a personal journey. When you set your goals too low you won’t be challenged enough but if you set your goals too high you will be overwhelmed.

I got overwhelmed. And it made me rather sad than happy, which is of course the opposite of what I’m trying to reach. Not so slow living. While I was looking over my previous month I saw that most of my goals were habits I wanted to cultivate. However, to make a new habit your own takes time and therefore it is not that realistic to try out

So for the rest of this month, I’m going to focus on one goal: I’m going to eat vegetarian at least three times a week.

lessmeat

Why vegetarian?
This might seem as an easy goal to some, but Michiel and I eat meat quite often. I want to eat less meat because of two main reasons. In a random order: because of the cruel meat industry and the ways we treat animals, and because of the impact agriculture has on our environment.

Fish
For this month I’m going to count fish as vegetarian as well (I think it’s called pescetarianism). I know fish is also a nightmare for our environment and I also think the welfare of fish is no better than other animals, but I decided to start this experiment by elimination only meat. This way, we’ll reduce the desire for meat to a minimum.

Minimalism
A vegetarian diet is quite in line with the minimalist lifestyle. Minimalism is about caring about the things that we value. For me that’s also the world that we live in (and I think for many others as well). So less harm to the planet and less animal cruelty but rather choose to live life with purpose (how poetic).

Do you have any vegetarian-tips for me? Or super nice recipes?

Comments

4 Comments

Post a comment
 1. Sara #
  March 21, 2016

  Mijn beste tip is het lezen van ‘eating animals’ van Jonathan Safran Foer. Je zal nooit zo gemakkelijk iedere dag de rest van je leven vegetarisch koken, zelfs zonder vis, misschien zelfs bijna helemaal plantaardig. En het is nog een goed boek ook. 😉

  Verder zonder geinen: je kunt eigenlijk vrijwel ieder recept (als het niet al te meat-centric) is blijven gebruiken maar denken in vleesvervangers. En dan niet eens perse die van Vivera ofzo. Ik gebruik graag noten, paddenstoelen, bonen e.d. als vleesvervangers. Zo at ik altijd kip of gehakt in mijn mexicaanse gerechten, nu is een mix van mais, paprika, bonen en champignons ook prima en net zo lekker. (champignons kun je zo ontzettend lekker marineren en bereiden, die worden zooo mals, hmmm.) en spaghetti bolognese maak ik nog precies hetzelfde, maar dan zonder vlees. Ja het klinkt superstom en simpel maar zo werkt het echt. Kruiden helpen héél goed bij het vervangen van dat vleessmaakje. Komijn en gerookte paprikapoeder zijn onmisbaar geworden voor me. Ik eet misschien 1 a 2x in de maand een groenteburger of zo’n soort vleesvervanger, maar die dingen zijn wel megahandig om deze reis voor jezelf mee te beginnen.
  Ik vind de recepten van ikbenirisniet.nl altijd erg fijn.

  Succes met je vega-reis 🙂

 2. Anne #
  March 21, 2016

  Dit leek mij wel een interessant experiment:

  http://www.vpro.nl/koken-met-van-boven/lees/recepten/alle-hoofdgerechten/pulled-paddenstoel-pikante-bbq-saus-andijvie-stamppot0.html

  Een soort stamppot met draadjesvlees alleen is het draadjespaddenstoel

 3. March 23, 2016

  Thanks voor je lange bericht! Ik heb wel meer mensen gehoord over dat boek inderdaad. Toch maar een keertje aan beginnen 🙂

  Ja ik ben niet zo’n fan van die vleesvervangers uit de supermarkt, dus noten e.d. is inderdaad een goed idee. Het enige gerecht wat ik nu vaak zonder vlees maak is curry. Komt denk ik ook omdat daar dus superveel kruiden in zitten. Heb inmiddels ook ‘plenty’ in de boekenkast staan alleen die recepten maak je niet zo snel even na werk helaas. Maar het experiment gaat gestaag door! 🙂

 4. March 23, 2016

  Let’s try it out!

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS