Dong, dong
– Ik kom eraan!

Er hangt een grote bel onder de trap bij jullie. Als zes jarig meisje logeer ik samen met mijn zus in het grote huis. We rennen naar beneden. De ontbijt tafel staat klaar met voor ons beiden een zonnetje. Een beschuit in het midden met allemaal stukjes brood belegd met appel eromheen. Het is ons ‘dingetje’, niemand anders maakt zonnetjes voor ons zo goed als u.

We staan op de camping. De laatste keer voor jullie denk ik. Misschien denken jullie dat ik het vergeten was, maar dat is zeker niet zo. We staan bij het strand en we lopen een rondje, maar niet te lang. We willen niet te ver van de caravan af zijn. De hele familie is erbij. Met mijn vader los ik een sudoku op uit de krant terwijl u met mijn moeder aan het koken bent.

Mijn zus is laat. We zouden eten bij u maar ze staat in de file. Omdat u niet meer alles even goed onthoudt bel ik even op dat het wat later wordt. U heeft gelukkig nog niet gegeten. Mijn zus haalt me op en we rijden naar het grote huis. We zijn nog wat later want we gaan nog even langs de Albert Heijn. Wanneer we aan komen rijden zien we u tot onze verbazing al buiten staan.
– Waar bleven jullie nou? zei u, en we gaan snel naar binnen. We eten pasta met pesto en ik vertel tien keer wat voor werk ik doe. Maar dat maakt niks uit.

Januari 2011. Mijn zus en ik zijn in dezelfde week jarig en ik kan me niet anders herinneren dan dat we het samen vieren. Zij wordt 30 en ik 23. Jullie zijn er al eerder want mijn vader heeft jullie opgehaald. Het is nu januari 2012, over twee weken zijn we weer jarig. Nu zitten jullie daar niet, met z’n tweeën. Opa geeft ons geen zoenen en oma vraagt niet of ze nog kan helpen in de keuken. Niemand hield meer van elkaar dan jullie. Het leven zonder opa was niks voor oma. Toch hebben we nog een geweldige 90ste verjaardag mogen vieren, samen onze buiken vol gegeten tijdens kerst en naar het vuurwerk gekeken. Een van de moeilijkste dingen is om iemand te verliezen van wie je houdt. Je neemt jezelf dingen kwalijk. ‘Was ik maar vaker langs gegaan’. Dingen die je nu niet meer kan veranderen. Maar elke maandag, dinsdag, woensdag en alle andere dagen van de week denk ik aan jullie. Over de heerlijke zonnetjes die ik kreeg, de kampeer tripjes en de familie verjaardagen. Nooit, nooit zal ik jullie vergeten.

Translation: A story about losing two persons whom I love so very much. Within a year my grandpa and grandma both passed away.

Comments

6 Comments

Post a comment
 1. January 8, 2012

  Heel mooi geschreven. Nog veel sterkte gewenst!

 2. January 8, 2012

  really sorry for your losses, it’s always hard to lose someone you love x

 3. January 8, 2012

  Echt heel mooi geschreven, ik heb traantjes in m’n ogen en kippenvel! Mede doordat het heel herkenbaar is. Sterkte meid! <3 xx

 4. Linda #
  January 9, 2012

  Tranen in m’n ogen Lies hier in een internet cafe in India (waar moet ik ze laten?), wat een mooi stukje!!
  Gecondoleerd met oma, samen met opa houdt ze een oogje in het zeil!
  XXX

 5. January 9, 2012

  Mooi geschreven. Sterkte deze dagen.

 6. January 11, 2012

  Het gemis is bijna niet te beschrijven, maar jij krijgt het perfect voor elkaar. Prachtig!

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS